De hardware

Onderstaand heb ik alle hardware opgesomd die in ons huisje aanwezig is:

Onderstaand heb ik alle hardware opgesomd die in ons huisje aanwezig is:

 • Na een configuratie te hebben gedraaid op een Rpi3b+, en daarna een Synology Nas Ds218+ draait Home Assistant hier in huis nu als een zonnetje op een Intel Nuc. Home Assistant draait in docker, met daarbij Portainer om de docker images te kunnen beheren.
 • Na begonnen te zijn met Sonoff Basic modules, zijn de meesten daarvan vervangen voor de “Touch” muurschakelaars. Vooral in het begin doe je nog wel eens wat fout qua configuratie, en dan is het handig dat je de lampen ook handmatig kan aanzetten.
 • Waarmee het allemaal begon: De Sonoff Basic modules. De meesten zijn vervangen voor de Sonoff Touch, maar bijvoorbeeld de schemerlampen worden nog steeds geschakeld door deze Sonoff Basic modules. Inmiddels is wel de Tasmota software vervangen voor een Esphome configuratie.
 • Tussen de stroom toevoer van de wasmachine zit een Sonoff POW R2. Hiermee is het stroom verbruik te monitoren, en wordt op basis hiervan door middel van een automatisering via de HA Companion app een push bericht verstuurd en een TTS melding op de Google Hubs gedaan dat de wasmachine klaar is.
 • Voor de koppeling van IR met Home Assistant staat de Broadlink Pro te draaien. Het kost even wat werk om alle afstandsbedieningen in te lezen, maar dan heb je ook alles in één.
 • Voor de koppeling van IR met Home Assistant staat in een andere ruimte de Broadlink RM Mini3 te draaien. Zo kunnen de belangrijkste apparaten in huis gekoppeld worden met Home Assistant.
 • Zelf ben ik fan van de Nodemcu V3 modules. Er draaien meerdere van deze apparaatjes in mijn woning, onder andere voor het aansturen van de horizontale jaloezieën, de gordijnen en Bluetooth tracking. Hier komt nog monitoring van temperatuur, licht etc. bij.
 • Deze stepper motor van 5v (28BYJ-48 met ULN2003 driver) wordt gebruikt om de horizontale jaloezieën te bedienen. Aangestuurd door een Nodemcu met Esphome worden door diverse automatiseringen de tilt functie van de jaloezieën bediend.
 • Deze Nema 17 stepper motor van 5v (torque 5kg) wordt gebruikt om de gordijnen te bedienen. Aangestuurd door een Nodemcu met Esphome en via een DRV8825 driver worden door diverse automatiseringen de gordijnen geopend en gesloten.
 • Voor de weersomstandigheden staat op een mast in de tuin de Ventus W830 opgesteld. Hier wordt het weer gemeten in Zwolle voor de weerman van www.weblogzwolle.nl, en wordt verschillende data gebruikt om in Home Assistant weer te geven, maar ook om automatiseringen te triggeren. Zo gaat bijvoorbeeld de sfeerverlichting aan als de zonnekracht beneden een bepaalde waarde komt. Zo zitten we nooit in het donker, ook niet tijdens een zomerse onweersbui. De data wordt doormiddel van Weewx op een Raspberry Pi3b+ uitgelezen, en via mqtt verzonden naar Home Assistant. Alle data is weer te vinden op: www.hetweerinzwolle.nl. Ook de actuele weergegevens op de homepagina van deze website worden vanuit deze configuratie ingeladen.
 • De Raspberry Pi3b+ is voorzien van Weewx. Weewx is open source software dat data uitleest uit weerstations. Hiermee wordt bijvoorbeeld de informatie uitgehaald die weer gegeven wordt op de weer pagina van deze website.
 • Een ontzettend leuk projectje is de super voordelige smart deurbel. Voor zo’n 2 à 3 euro kan je je deurbel koppelen aan Home Assistant, en er allerlei leuke dingen mee aansturen. TTS, stream van IP camera, push berichten, knipperende lampen, etc…
 • In de woonkamer staat een Google Nest Hub waarmee alle schakelingen, scenes en automatiseringen door middel van spraak aangestuurd kunnen worden. Ook wordt bijvoorbeeld de IP Camera bij de deur getoond wanneer iemand aangebeld heeft en wordt er een TTS tekst afgespeeld met de mededeling dat er iemand aan de deur staat.. Hier kan ook de muziek uit de mediamap van Home Assistant op afgespeeld worden en kan door middel van een HA script een radiostation afgespeeld worden.
 • Op de eerste etage hangt een Google Nest Mini zodat ook vanaf de slaapkamers en hobbykamer alle schakelingen, scenes en automatiseringen door middel van spraak aangestuurd kunnen worden. Ook hier kan de muziek uit de mediamap van Home Assistant gespeeld worden en kan door middel van een HA script een radiostation afgespeeld worden. Wanneer er aangebeld wordt ook hierop een TTS tekst afgespeeld met de mededeling dat er iemand aan de deur staat.